Pennun ottajalle

Keräilin tähän muutamia ajatuksia siitä, mihin itse kiinnitän huomiota kun etsin pentua. Toivon että tekstistä olisi apua sinulle kun etsit itsellesi sitä omaa koiraa. Mielipiteitä ja sopivia oikeita koiria on varmasti niin monta kuin on ottajiakin, näistä allaolevista vinkeistä siis jokainen hyödyntää itselleen sopivan osan.

Kun etsit itsellesi sitä sopivaa pentuetta, kannattaa käydä katsomassa useita eri koiria ja keskustella mahdollisimman monen eri kasvattajan kanssa. Jokaisella kasvattajalla on oma katsantakantansa, riippuen siitä, mihin tarkoitukseen on pentuetta ajatellut. Luonteellisesti hajonta rodussa on vielä niin suuri että tasapaksua pentuetta lienee mahdotonta vielä odottaa, tilanne varmasti tasaantuu kun rotu vanhenee ja samankaltaisia kasvatusajatuksia luonteen suhteen viedään eteenpäin. Toivon mukaan emme joudu yhtä tiukan kahtiajaon eteen kuin kantarotu on joutunut, kuitenkin tällä hetkellä vahvasti näyttää sille että jonkinlainen jako on odotettavissa ulkonäkö vs käyttöominaisuudet.

Valkoinenpaimenkoira ollessa kyseessä kannattaa myös ehkä tarkennutututtaa mikäli puhutaan "harrastuskoirasta". Se kun voi tarkoittaa niin montaa eri asiaa. Itse koen harrastuskoiraksi koiran jolla pitäisi olla riittävästi ominaisuuksia kilpailla korkeimmassa luokassa / valioitumiseen asti ko. lajissa. Kuitenkin olen huomannut että usein koiraa tituleerataan harrastuskoiraksi jos sillä käydään näyttelyissä ja tehdään ehkä alempien luokkien tokoa. Sillä mitä kukakin "harrastuskoiralla" tarkoittaa, lienee kuitenkin samantekevää kunhan kumpikin osapuoli puhuu samasta asiasta ja ymmärtää asian samoin.

Pennun ja ennenkaikkea sen vanhempien etsintään kannattaa käyttää mahdollisimman paljon aikaa. Valkoinenpaimenkoirayhdistyksen pentuvälityksestä saa myös apua ja neuvoja oikeanlaisen yhdistelmän etsimiseen ja Kennelliiton jalostustietokantaa sekä rotuyhdistyksen terveystietokantaa kannattaa hyödyntää suvun tutkimista varten.

Itse pidän todella tärkeänä että pennun ottaja käy katsomassa vähintään kahdesti tai kahdessa eri tilanteessa mahdollisia vanhempia. Omien koirieni kohdalla toivon, että ensitapaaminen olisi koiralle tuntemattomassa ympäristössä ilman omaa mahdollista koiralaumaa. Syy tässä:

Yleensä kotioloissa tulee herkästi liian positiivinen kuva koirasta ja sen luonteesta, hermoista ja avoimuudesta. Onhan koira kotona oman laumansa (ihmiset ja muut koirat) ympäröimänä tutussa ja turvallisessa tilassa jossa koira on varmimmillaan ja näin ollen voi antaa hyvinkin virheellisen kuvan itsestään. Myös vieraassa ympäristössä omassa koiralaumassaan on koira yleensä vahvempi.
Itse en jaksa arvostaa kovin korkealle kotona koiran katsomista luonnetta ajatellen, mutta siinä tilanteessa on kuitenkin helpointa muunmuassa keskustella rauhassa mitä kasvattaja toivoo kyseisestä pentueesta ja mahdollinen tuleva pennun ottaja toivoo omasta pennustaan, millaisia tavoitteita ja toiveita koiralle on asetettu.
Toivon kuitenkin että aiemmin koira on nähty muissa tilanteissa ja olosuhteissa.
Haluan myös nähdä miten koira reagoi ääniin sekä millainen se on eri alustoilla.

Itselleni tärkein tilanne jossa haluan koiran nähdä on joko treeneissä ja/tai kokeessa, tuolloinkin koiralle vieraassa paikassa, samaisesta syystä kuin ylempikin. Kuitenkin haluan itse esimerkiksi uroksia/pentua etsiessäni nähdä koirat useammassa eri paikassa ja tilanteessa, ja nimenomaan uusissa paikoissa, jotta näen niiden ensireaktion ja reaktion ylipäätään. Aina tulee näkemyseroja, ja vaikkei tarkoitus olisi kertoa tai kuvailla koiraa mitenkään epärehellisesti, voi toisen näkemys olla asiasta erilainen.

Rodussa on tällä hetkellä suuria puutteita jokaisessa luonnetestimittarin osa-alueessa ja jotta saisimme tätä hienoa rotua kehitettyä luonteen ja harrastusominaisuuksien suhteen eteenpäin, ollaan tarkkoja millaisin perustein pentumme valitsemme.
Lisäksi on hyvä kysyä:
-Alustaepävarmuudet tai onko erilaisia alustoja testattu matalassa vietissä?
-Ääniherkkyydet, ei pelkästään laukaukset vaan myös ukkoset, ilotulitteet ja muut erilaiset äänet. Luonnetestin laukausvarma ei ole välttämättä yhtä kuin äänivarma.

Terveyteen on myös syytä kiinnittää mahdollisimman paljon huomiota. Lonkat ja kyynärät ovat pakollisina jotta pennut saadaan rekisteröityä. Toivoisin kuitenkin että nyt kun on mahdollista teettää koirista virallinen selän tutkimus, sitä myös osattaisiin pyytää tai vaatia. Tällä hetkellä tilanne selkien osalta näyttää pahalta sillä kuvatuista koirista (tilanne 2/2014) jalostustietokannan mukaan, puolilla on muutos lannerangassa tai spondyloosi muutoksia. Harrastuskoiralle isommat muutokset ovat vakava asia vaikkei kaikki muutokset välttämättä vaikuta koti -tai näyttelykoiran elämään.

Vaikkei minun koirani olisi niitä koiria joita olet etsimässä, mikäli sinulla on kysyttävää rotuun tai harrastuksiin tai mihin muuhun liittyen, pyrin vastaamaan osaamiseni mukaan. Myös Valkoinenpaimenkoirayhdistyksen pentuvälityksestä saa varmasti asiantuntevia neuvoja sitä omaa pentua etsiessä.

2021 Kennel Riot Leader's | riotleaderskennel@gmail.com
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita